Sorg i desember

Desember er for mange en vanskelig og tung måned med høytiden som er rett rundt hjørnet. Tradisjoner og hygge med familie og venner er i hovedfokus, men hvordan skal man klare en slik høytid når det er en som mangler?

Tradisjoner som man en gang hadde sammen må kanskje gjøres om og det dukker om mange spørsmål om hvordan man skal håndtere julen på best mulig måte. Man tenker kanskje det er best å bare hoppe over jula i år. Det er jo ikke noe vits lenger. På innsiden er alt så vondt, mens rundt deg er folk fulle av forhåpninger og juleglede. Man vil heller ikke tynge andre med sin sorg og ødelegge høytiden for andre. Kanskje det bare er best å reise bort? Da er man ihvertfall ikke i veien for noen, og da kan man vel unngå det verste?

Ja ….

Du kan rømme, du kan stikke av, late som det ikke er jul.

MEN

Bare til neste år. For julen, og høytider, merkedager, bursdager, kjærestejubileer, bryllupsdager. De kommer år etter år de.  Merkelig nok. Og heldigvis. For det beviser jo at vi er i levende live. Og takk for det. For livet det skal leves, ikke unngås. Eller?

Nei, det er ikke så lett. Jeg vet. Men om du står i det og prøver å skape deg noe eget, noe nytt og noe som involverer den som er så sårt savnet, så kan det bli levelig allikevel.

Senk forventningene til deg selv, til andre og til julen generelt i år. Det er helt greit. Kanskje man ikke orker like mange familiemiddager, kanskje ikke det er like lurt å dra på julebord i år sammen med vennegjengen som bare består av andre par. Kanskje du skal droppe og sende julekortene, bake syv slag og knevaske taket. Du skjønner tegninga.

Men kanskje du kan stå i sorgen og skape deg nye tradisjoner. Tenne lys hver kveld til minne. Pynte gravsted til jul. Dra en tur på kirkegården på juleaften og tenne lys med hele familien. Ta litt ekstra vare på deg selv, med ny pysj, filmkvelder og noe godt å spise. Det er så mye som kan gjøres for å få en meningsfull høytid midt i det meningsløse, men det er kun du som sitter med fasiten på hvordan det nå skal se ut.

Husk at det kan være andre rundt deg som har helt andre forventninger til julen enn det du nå har. Du kan oppleve kritikk for valg du tar, fordi man sørger forskjellig, fordi man har helt ulike behov. Men til syvende sist er det du som bestemmer. Om du i tillegg klarer å kommunisere dette ut til omverdenen så er det helt supert. Det er ingen som klarer å lese tankene dine, og misforståelser og antagelser oppstår jo gjerne av mangel på kommunikasjon som vi alle vet. Kanskje man klarer å finne en mellomting, noe som vil passe for alle. Det gjelder å være raus med hverandre i slike situasjonen, gi og ta.

Dette blir min tredje jul. Jeg har fått tilbake julegleden min, gått mer eller mindre tilbake til kjente og kjære tradisjoner og gleder meg over det jeg har og de jeg fortsatt kan tilbringe tid sammen med. Nye tradisjoner er fortsatt med, og det varmer litt ekstra i hjertet at man kan minnes de man er glad i, og ikke bare sørge.

Jeg ønsker dere alle lykke til i desemberdagene som nå kommer og ønsker deg en riktig fin julefeiring uansett hvordan den vil se ut i år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s