Venn i døden

Det er mange som spør meg om hvordan de skal være en venn for en som har mistet noen nær. Jeg har et inntrykk av at dette er et spørsmål mange sitter inne med, så derfor tenkte jeg at jeg skulle skrive om mine egne opplevelser og det jeg har satt pris på.

Jeg har full forståelse for at det kan oppleves som vanskelig og ubehagelig å snakke med mennesker som har mistet noen. Døden er den ene tingen vi ikke selv har opplevd og kan derfor virke skremmende og ukjent.

For min del har det viktigste vært at mine venner fortsatt er seg selv. Det er jo en grunn til at man er venner i utgangspunktet og hvis noen av de rundt meg skulle plutselig forandret seg eller trukket seg unna når jeg trengte de som aller mest, så ville jeg følt meg veldig alene.

Det er så utrolig mange som er redd for å si noe feil, eller rett og slett bare ikke vet hva de skal si. Er det så mye man kan si da? Tror du det er noe du kan si som gjør situasjonen verre? Det verst tenkelige har jo allerede skjedd. Det finnes heller ikke mye du kan si for å gjøre det bedre dessverre, men bare det å vise at man prøver er mer enn godt nok.

  • Om du ikke vet hva du skal si, så gi uttrykk for det
  • Tilby deg å gjøre helt spesifikke ting for å hjelpe. Du kan for eksempel passe barn, gå tur med hunden, komme på besøk, hjelpe til med å ta telefoner, husarbeid eller lage mat.
  • Ikke bli fornærmet om du ikke får svar. For min del så går mye i glemmeboken, eller så kan det være litt for tidlig for vedkommende å gjøre noe. Send flere meldinger, det viser at du er der og at du bryr deg
  • Kom på besøk, lån bort et øre, gråt om du må, gå turer, se en film eller dra på kino. De små tingene betyr ekstra mye.

NRK 3 viser hver onsdag dokumentaren «venn i døden» Her får man bli kjent med ti unge som sørger. Den er gripende og ekte, og jeg anbefaler deg å ta en titt på nettsidene til NRK om du er interessert. Jeg er så glad det finnes slike programmer. Det er med på å ta vekk tabuet. Det å snakke åpent om døden, og om sorg tror jeg er svært viktig, man burde ikke sørge alene eller i taushet. Slik hører fortiden til.

lc, l njlnl l,l

bilder fra weheartit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s